Gode ideer bør deles

Steinar G. Rasmusen
Alle gründerne samlet
Gründere bør fortelle andre om ideene sine. Det var budskapet da unge gründere fortalte sine historier under Gründerfestivalen i Oslo.

Mandag 10. juni arrangerte JCI Innovation Gründerfestivalen. JCI Innovation er en forening av unge ledere og gründere. Deres satsningsområder er ledertrening og nettverksbygging. Gründerfestivalen ble arrangert for å vise frem unge gründere gi tips til andre med uavhentede forretningsideer.

Innovasjon og lederskap er to nøkkelord i JCI Innovation, den største norske avdelingen i verdens ledende nettverk for unge leder, Junior Chamber International (JCI).  Foreningen fokuserer på praktisk ledertrening for unge mellom 18 og 40, og mener det er viktig å dele kunnskap og erfaringer for å bli en bedre leder. Siden en stor andel av foreningens medlemmer og interessenter enten er gründere eller ønsker å bli det, var arrangementet Gründerfestivalen 2013 noe som kunne kombinere både nettverking, læring og forberedelser til å bli en suksessfull gründer.

Gründere blir oppfattet som personer som våger å følge ideene sine og tar sjanser. Anders Dreyer i Moero AS oppfordrer andre gründerspirer til å dele sine ideer med andre. «Du vet aldri når du møter noen som kan være relevante på en eller annen måte. Ved å dele med andre, tiltrekker du deg interessante innspill og det er større sannsynlighet for at du møter du den riktige samarbeidspartneren.»

Født til å gründe alene?

«Enten så er du det, eller så er du det ikke», sa TelTels Amin Fard.  Så ikke alle kan bli gründere mener han.  Men selv med kremmerinstinkt og salgstalent trenger man hjelp.

«Ha et bredt team – du klarer ikke alt alene» formante Anna Dubrau i Epleslang, som tidligere i år ble kåret til Årets sosiale entreprenør 2013.  Alle har sine begrensinger. Et bredt team gir ulike vinklinger, det kan være forskjellen mellom suksess og fiasko. 

Marius Kristiansen driver kosmetikkleverandøren Bad Norwegian. Han understrekte teamets betydning i sin presentasjon. Tidlig i oppstarten hadde han både forskere, forretningsutviklere og designere med på laget. Teamets analyse klarnet opp et fremmed marked, og de fant ut av hvilke eksperter de trengte.

Bør tørre å gjøre feil

 «Både den yngre generasjonen og hele Norge trenger gündere som  har et nettverk der det er lov å både utvikle seg og lære fra andre bransjer» sier leder i JCI Innovation Marianne Otterdahl Møller. «I forrige uke ble Failcon arrangert i Oslo, noe som var en av inspirasjonskildene for kveldens arrangement.» Både fremgang og motgang var noe som flere av gründene hadde felles, og det er viktig å lære av begge deler.

Men...

Man skal selvsagt være forsiktig. Vær kritisk med hvem du velger å jobbe med, rådet Fredrik Wisløff. Etter mastergraden ved entreprenørskapsskolen NTNU, startet han og en partner virksomheten Vireo. Selvsagt vil man møte motgang. Hvis partneren eller andre i teamet mister motivasjonen, er det dine egne stayerevner som betyr noe.

På det punktet var gründerne samstemt!

Ukens utvalgte

Slik skal Megapop erobre verden!

Megapop AS er en av deltagerne på Norges største venture-konferanse, Norwegian investment forum. Her skal en rekke spennende selskaper overbevise investorer om  at de er verdt å sette penger på. Mange selskaper er påmeldte, så kampen om investorenes lommebok blir hard. Arrangsjementet  går av stabelen den  15 oktober på forskningsparken i Oslo.